Çocuklara yönelik cinsel istismar konusu sadece bugün değil, her zaman için önemli bir toplumsal yara olmuştur. Ne yazık ki, uzun zamandan beri bu topraklarda bu hassas konuyla ilgili kötü haberleri sıklıkla duymaya alıştık. Böyle bir dönemde çaresizce endişe etmenin ötesine geçip, artık somut adımlar atmamız gerekiyor.
Böylesine önemli bir konu ile kapsamlı mücadele çok yönlü olmalıdır. Birçok sosyal proje ve kampanya bu konuya toplumun dikkatini çekmek, yetişkinleri bilinçlendirmek ve kamuoyu oluşturmak üzerine yoğunlaşıyor. Bu çalışmaların önemli bir kısmı çocuk susar, sen susma diyerek toplumun çocuklar dışındaki bireylerine yani “ötekilere” hitap ediyor.
Biz eğitimciler ise bu olayın “çocukların eğitimi” tarafına odaklanıyoruz. Çocuklarda bu konuda bir algı oluşturulabilirse ve aksi bir durumda ne yapacakları konusunda eğitim verilirse önemli bir adım atmış olacağımıza inanıyoruz. Böylelikle bu mücadelede eksik kalan önemli bir parçayı tamamlamayı amaçlıyoruz.
Çocuklara mahremiyet eğitimi konusunda yerli ve yabancı çok ciddi kaynaklar bulunuyor. Mesele bu konuyu “çocuklara uygun bir dille” anlatmak. Biz de bu mevcut yerli ve uluslararası kaynakları temel alıp, çocukların en doğal öğrenme yöntemi olan oyun ve yaratıcı dramayı kullanarak bir eğitim programı hazırladık.
Öncelikle 2017 yılında Tema Okulları’nın kendi öğrencileri için hazırladığı bu eğitim programı, daha sonra okul dışından gelen talepler doğrultusunda daha geniş kitlelere ulaşmak amacıyla “Çocuklar Susmasın” sosyal sorumluluk projesine dönüştü. Çocuklarımız böyle bir durumda susmasın, yanlızlığa ve sessizliğe itilmesin düşüncesiyle bu proje hayata geçirildi. Çocuk susar demek yerine hayır “Çocuklar Susmasın” diyoruz!